Klicker

Jag fick en dag för mig att köpa en klicker, alla som använder det är ju mer eller mindre lyriska över denna fantastiska lilla grej. Sagt och gjort och efter ungefär tre foderkulor fattade Auki att ett klick betydde godis, gissa om han gillade denna nya sak?

Hur som helst, jag har läst innan att man ska sitta och vänta tills hunden visar minsta lilla tecken på att göra det man vill och då ska man klicka. Lite smått skeptisk satte jag mig på golvet, öppnade kökslådan och väntade. Och väntade, och väntade. Mitt emot mig satt Auki och hade ögonkontakt och väntade, och väntade och väntade. Han har nämnligen fått lära sig att vill man ha något är ögonkontakt en bra idé. Tillslut struntade jag i "tvinga inte hunden att göra något utan vänta på att det sker frivilligt"-alternativet och uppmuntrade honom att kolla in lådan och nudda den med nosen. Då var vi alltså igång. Det finurliga med att lära honom stänga lådor är att jag vet att om han inte får ett klick när han nuddar lådan kommer han i ren frustration putta hådare alternativt slänga sig mot lådan. Alltså kom hela det hela ganska automatiskt, bra trick att börja med.

Sedan har jag använt klickern när han lärt sig andra "onödiga" saker som att öppna lådorna och att ta av tröjan. Visst kanske den gör det lite enklare, men kan inte påstå att det är så fantastiskt. Det hade förmodligen gått ungefär lika snabbt utan, men Auki tycker det är kul. När den kommer fram fattar han att det är träning på gång så på så sätt är det bra. Däremot använder jag den inte när vi tränar andra saker, som kontakt eller sånt. Kanske beroende på att jag är ganska värdelös på att klicka vid rätt tidpunkt, det är svårare än man tror. Det är emellertid lite roligt att se honom försöka komma på vad han ska göra när jag tar fram den nu, han är otroligt söt när han tänker!


Kallt

Klantmamma glömde att blötlägga maten åt mig i morse, när hon skulle ställa ner skålen var den tom. Hallå, vem vill ha en tom skål? Inte jag i alla fall. Fast jag fick äta maten torr istället, bättre det än att behöva vänta i en halvtimme till. Får dessutom mer mat på morgonen nu, det tackar jag för. Det snålas emellertid på mellanmålet, det gillar jag inte. Tycker egentligen att jag borde få ha obegränsad tillgång till mat, hade varit bra tidsfördrift faktiskt.

Det börjar förresten bli lite kallt att vara ute nu, det blir is runt munnen. Fast det är lite kul för när man kommer in och ska sitta innanför dörren och vänta medan mamma klär av sig ytterkläderna (fattar inte varför, hon klarar väl det utan att jag sitter och glor?) kan man roa sig med att kolla när det smälter och droppar ner på golvet. Eller slicka i sig det om man är törstig.

Idag börjas det om igen, mamma sitter på golvet med en godis i handen och förväntar sig att jag ska komma på vad det är hon vill. Det är ju skitsvårt, speciellt eftersom hon vill att jag ska göra saker som är förbjudna. Som när jag skall bita i kläder till exempel, för en vecka sedan hade hon blivit asförbannad om jag gjorde det. Eller i alla fall småsur, men nu är det helt okej tydligen. Konstig, hur ska man lära sig då liksom? Fast kan ju utnyttja tillfället och göra som jag vill och låtsas att jag inte fattar eftersom det är olika regler hela tiden. Ibland är jag bra smart!


Nytt trick

Idag har Auki klarat att göra hela det nya tricket i sin helhet så därför tänker jag nu avslöja vad det är vi grejat med. Han har nu lärt sig att dra ner en dragkedja och sedan dra av mig tröjan genom att ta tag i ärmarna och dra. Det svåraste var att få honom att ta tag i ärmarna, han har tydligen fattat att man inte biter i kläder.

Nu i efterhand har jag funderat på vad fasen han ska kunna det för egentligen. Å andra sidan, varför lära man dom high five? Han får tänka lite i alla fall och jag tycker att det är kul!

Nu skall han dock få lära sig lite vettigare saker, vi har börjat träna på ligg och ligg kvar. Han har aldrig riktigt lärt sig ligg, jag har inte tyckt att det behövs. Nu kan han ligg om man tar ner handen på golvet och idag har vi kommit så långt att han kan ligga kvar när jag reser mig och sätter mig igen så det skall nog gå bra.
Kommer emellertid att lära honom något annat "onödigt" också men inte riktigt kommit på vad ännu. När han blir lite större ska han få lära sig att tända och släcka lampan, men nu finns nog risken för ett och annat rivmärke i tapeten om han skall göra det.

Har också kollat om han fattar vad det är jag ber honom leta efter, eller egentligen hämta. Jag la både nycklarna och vanten på golvet och bad honom leta efter det vanten först och sedan nycklarna och han kom tillbaka med rätt grej.

Han har även tränat på att gå fint med en annan vovve framför idag, vilket genast gör det hela lite svårare. Fast måste säga att jag var lite nyfiken på den vovven också, skulle vilja veta vad det var för hund för den såg lite mysko ut.

Blev förresten inte så många bilder idag, än färre som var bra, för min kamera bestämde sig för att errora lite. Fast kanske kommer upp någon så småning om.


Människorträning, aldrig färdigt!

Så fort mamma lämnar mig hittar jag på saker som hon blir arg om hon ser. Det kan vara att sno saker man inte får ha, kolla vad som finns uppe på borden eller kanske ta en sväng upp i sängen. Det är i rent uppfostringssynpunkt. I mina ögon borde man inte lämna sin lilla vovve själv och därför straffar jag henne genom att göra saker hon inte gillar. Planen verkar genialisk tycker jag men verkar ändå inte funka. Hon blir bara arg och sedan gör hon ändå om det så får nog fila lite på den.

Det ligger ännu mer snö på marken just nu och människorna har tagit sitt förnuft till fånga och låter den ligga där den hamnar, smart! Mycket mer tid över åt sina hundar då, till att springa runt i snön istället. Mycket roligare!

Jag hittade för övrigt en ny boll på bordet idag, kallades tydligen lök. Den kunde man kasta utan att den gick sönder. Fast var tydligen inte nyttigt så den snodde mamma tillbaka. Som allt annat kul jag hittar typ. Någon grej borde jag ju få behålla kan man tycka, det vore trevligt. Fast om man bara står stilla med stängd mun kan man lyckas lura mamma så hon tror att man inte har något. Sedan när hon går igen kan man börja tugga på det. Smart, eller hur? :)


Okoncentrerad vovve

I lördags kväll var jag och Auki ute på en promenad, eller vi kom en kilometer på 50 minuter tror jag. Det bli så när man ska hålla på med massa andra saker under tiden. Stora snöhögar är bra, speciellt om man har en hund som måste fundera några minuter innan han inser att man inte kan studdsa runt framför snöhögen om man vill ha ner leksaken som ligger på toppen utan faktiskt måste ta sig upp. När väl den poletten trillade ner tyckte han att det var kul. Det tycker han i och för sig att allt är. Annars gjorde vi mest det gamla vanliga. Han kan fortfarande bara gå i koppel om han inte får nosa och går bredvid, Å andra sidan behöver han inte nosa så mycket, så det är väl bättre än om det varit tvärtom.

Gårdagens kvällspromenad tänker jag inte berätta så mycket om. Snö, blåst och en hund som varit inne mest hela helgen är ingen höjdarkombination om man vill ha koncentrerad Auki som inte flyger runt i hopp om att få springa lös. Eller försöker dra av vantarna så att jag ska jaga honom. Dum som han är kommer han dock snällt med dom när han fått leta upp dom, det är ju då han ska springa iväg om det är jage han vill leka. Inte för att jag hade jagat honom men ändå.

Nu ska vi ut i skogen med kameran. Om det går att urskilja att det både är hund och snö på bilderna återstår att se.


Utan mamma

När man väcks av en ringande klocka alldeles för tidigt och sedan bara går ut snabbt runt huset och inte går ut i skogen. Då vet man att det är något skumt på gång. Om mamma sedan tar på sig sin blåa tröja och stänger in mig tillsammans med mormor i ett rum så vet man att hon ska jobba och inte kommer hem på länge.

Fast på kvällen brukar vi gå ut och hitta på saker, men det blir ju inte samma sak som att ränna omkring halva dagarna. Å andra sidan gör jag saker hela dagarna nu med, andra saker. Tillsammans med mormor. Ibland lyckas jag smita in på morbrors rum också och där är det spännande. Det finns ungefär tusen saker i min räckvidd som jag kan stoppa i munnen. Det är perfekt faktiskt, men tyvärr är dörren stängd oftast.

Nu ska jag gå och käka mat, jippi!


Flyter på

Vi traglar på med det gamla vanliga. Inkallningar, som faktiskt funkar nästan jämt nu för tiden. Snabbt kommer han också. Apporterar gör han, hittar vantar och nycklar gör han och sitter kvar gör han också. Även om det sistnämda behöver en del träning om det alltid skall funka. Han har en tendens att tappa koncentrationen och glömma vad han håller på med, eller kanske skita i vad han håller på med. Däremot har han insett det fina med hästar så dom kan vi sitta och kolla på länge utan att han går iväg. Han brukar också få träna på att sitta och vänta medan jag klappar hästar. Sådant en hund måste kunna om den ska vara med mig!

Kontakt börjar han bli väldigt duktig på här hemma och att följa med i kopplet. Även om vi har vissa problem med att springa samtidigt utan att snubbla över varandra eftersom han gärna är väldigt nära. Å andra sidan kan han inte gå fint i kopplet och nosa samtidigt, inte utan påminnelser i alla fall. Kan bero på att han inte gör det så ofta i kopplet, jag tycker nämnligen att det är lite drygt att hålla i det så brukar släppa och låta det hänga efter. Får nog sluta med det ett tag.

Vi har också träffat på rådjuren idag och han var nog lite sugen på att springa efter. Räcker dock med ett nej så stannar han upp. Fast detta var i koppel, vet inte om han stannat om han varit lös. I lina jagar han inte i alla fall.

Det mesta flyter helt enkelt på, han börjar växa till sig lite.


Nya bus

I natt sov mamma på golvet med mig. Får inte valpen komma till mamma får mamma komma till valpen så att säga. Det är mysigt, fast hon tycker inte att jag ska ligga på allt täcke men det tycker jag. Blir ju mjukare då, speciellt då hon hävdar att alla kuddar är hennes. Det blir ju inget kvar åt mig, men som straff använder jag henne som kudde. Det funkar också bra!

En annan sak som är bra med att hon sover med mig (till och med den bästa) är att man kan smyga sig upp i sängen och vidare till nattduksbordet och sno godisarna som brukar ligga där utan att hon märker något. Eller hon brukar vakna när jag tuggar men då är jag ju redan klar. Sedan när hon argt reser sig för att ta ner mig gäller det att vara snabb så att man kan sno kuddarna. Lyckas man med det är planen fullbordad och man kan sova gott en stund till.

Annars har jag kommit på ytterligare ett bus som genomförs när mamma inte är i samma rum för oj vad arg hon blev idag. Det går i alla fall ut på att man klättrar upp på köksbordet, alltså inte bara med framtassarna utan man ställer sig där uppe och tar det man vill ha. Ett tips är att gå på brödpåsarna för det smakar gott! Hoppa dock ner fort om det kommer någon för dom blir inte glada kan jag meddela.

Annars har dagen mest varit som vanligt. Lite lek, lite träning och lite annat. Helt okej med andra ord. Nu har dock mamma börjat bli bra på att gömma sig. Innan satt hon bakom någon sten eller något, inte speciellt komplicerat med andra ord. Nu när marken är täckt av snö kryper hon in under granar och annat! Innan jag fattade det tog det shitlång tid att hitta henne ju. Trodde nästan att hon gått hem, lite elakt tycker jag.

Fattar inte heller att mamma har några vantar kvar, hon tappar dom verkligen hela tiden. Vem letade upp dom innan jag kom?


En av de bättre sovställningarna!


Koppel

Idag har Auki koppeltränat. Eller det lät lite dumt, han går ju i koppel varje dag men vi har fokuserat på att han ska följa mig dit jag går och i min takt. Utan att dra i kopplet självklart. Det gick bra, fast är ju en sak när man är själv på hemmaplan och en annan när det är folk omkring. Hur som helst ville han gärna bita i mina vantar när vi sprang men annars skötte han sig fint, kontakten blir bättre och bättre.

Att gå bakom har han lite svårt för. Då inser man hur lätt det var med Yard, han gick bakom flera kilometer utan några som helst problem och man visade honom en gång sedan kunde han det. Fast å andra sidan är han och Auki som natt och dag så får nog jobba lite mer med Auki.

Sedan har han också blivit utsatt för förbudsträning. När det gäller godis är han väldigt duktig på nej, men kan kasta foderkulor mot honom utan att han tar dom. Handlar det däremot om att inte leka med t.ex. snöskyfflar är det svårare så det har vi helt enkelt tränat på. Tillslut funkade det också, även om han gärna vill leka med allt.

Sedan har det också smygit sig in andra dagliga saker. Han öppnar kökslådor och luckor som om han inte gjort något annat. Även om det nu blivit svårare med fler att välja på.

Dessutom har han börjat skälla på diverse saker och det är inte uppskattat av mig. Skälliga hundar är asjobbiga rent ut sagt så det jobbar vi också på.


Bus

Hundägare borde vara förbjudna att kolla på djurprogram på Tv för därifrån kommer alltid en och annan dum idé. Till exempel att hundars tänder skall borstas varje dag, dom kunde lika gärna säga att se nu till att plåga era djur en liten stund varje dag. Okej, plåga var väl att ta i kanske men det är fortfarande inte roligt.

Som ni förstår började tandborstningen idag, fast jag tyckte det var en mycket bättre att gnaga på tandborsten. Viktigt att ta mellan tänderna också ju! Dumt sagt, nu ska det väl börjas med tandtråd snart också.

Under tiden som mamma var iväg idag och mormor skulle hålla koll på mig passade jag på att bita på en sko idag. Någon gång skall ju vara den första som man biter sönder något. Jag hann i alla fall få ut en bit av fodret innan jag blev påkommen, inte illa för att vara första gången tycker jag.  


Hur lärde han sig?

Auki lärde sig apport på helt motsatt sätt än vad man "ska" fick jag höra efteråt, fast å andra sidan funkade våra sätt också så då var det bra.

Egentligen kunde han nästan det redan innan vi började, han bar hem tidningen när han var 10 veckor utan att bita i den eller släppa den. Så det fanns lite inbyggt. 

Sedan när han då skulle lära sig började jag med att stoppa in en speciel leksak (som endast användes till apport) i munnen på honom och sedan springa iväg. Självklart hängde han med och när han springer behåller han också leksaken i munnen. När vi kommit en bit samlade jag ihop honom och tog tillbaka leksaken och han fick beröm.

Nästa steg var att lägga leksaken en bit fram och när han plockat upp den sprang vi och gjorde samma sak. Nu började han dock fatta att den skulle till mig så jag behövde inte fånga in honom med kopplet direkt.

Nu var det dags att han skulle vända när han tagit upp den så då stod jag kvar medan han sprang och hämtade leksaken och sedan sprang jag åt andra hållet och nyfiket kom han efter. Eller snarare i hopp om att få en godis. Nu hade han antagligen sedan länge fattat vad det gick ut på så när jag slutade springa och bara stod kvar kom han med leksaken till mig ändå.

Fast för att han fortfarande ska tycka det är en kul grej springer jag iväg ibland nu också, för att liva upp det hela lite grann. Eller springer före och snor leksaken innan han kommer fram, bara för att han ska vara uppmärksam och då hinna först dit.

Senare har vi dock slipat lite på att den faktiskt skall lämnas i min hand och inte på marken vid fötterna eller något annat ställe. Nu kan vi sitta framför TV:n och han hämtar leksaken som jag sedan tappar flera gånger så får han plocka upp den om och om igen eftersom han inte får beröm försen den är i min hand.
Brukar leda till en smått frustrerad vovve som undrar vad som är så svårt med att hålla en leksak i handen.

I denna övning tränas även sitt kvar eftersom han skall göra det medan jag går och lägger ut eller kastar iväg leksaken. Ibland måste han även hoppa upp på stenar och så vidare för att komma åt den.

Det var så vi gjorde!


Auki har letat upp nycklarna och är nu påväg tillbaka för att lämna dom.


Pictures

Vi kör lite bilder till, finns trots allt några hundra på datorn!


8 veckor gammal, med moster.


9 veckor


Ganska smutsig hund.


Försöker förgäves att få stenen att leka.


Spanar


Ordningen är återställd

Som sagt, nu är allt som vanligt igen. Inte en massa fläng hit och dit utan jag och mamma har varit hemma hela dagen och hon har bara ägnat sig åt mig. Nästan i alla fall. Vi har haft en bus och mys dag, man får passa på när marken är täckt av tre decimeter snö. Allt blir lite roligare med snö, till och med mamma blir roligare. Vi har med andra ord varit ute och lekt mycket. Sprungit runt, rullat runt i snön, letat efter saker, apporterat lite, hoppat upp på stubbar och sådant man gör ute i skogen. Inne har vi legat i en hög på golvet och myst, precis som det ska vara. Jag lyckades till och med rulla ihop mig i mammas knä, fast det börjar bli lite trångt nu. Fast jag har allt fått träna lite, ett nytt trick är på gång. Vad det är avslöjas senare, när jag börjar fatta grejen.

Människor har för övrigt konstiga idéer för sig när det gäller snö. Dom tar liksom snön från ett ställe och kastar till ett annat. Vissa gör det med spadar och andra har stora traktorer (som jag beskådade på en halvmeters avstånd idag). Varför? För det första kommer det ju ändå mer snö från himlen och för det andra känns det som onödigt jobb. Den låg bra där den va från början tycker jag. Därför passade jag på att smita iväg när mamma ägnade sig åt att kasta snö och vände ryggen till. Råkar nämnligen veta att grannen har börjat mata fåglarna, mums! Fast kände för att vara snäll idag så kom på inkallning, solrosfröskal var inte lika gott som foderkulor.

Andra konstiga lekar är att man gör snöbollar och sedan lägger på hög? Bollar ska man leka med, inte kolla på. På tal om bollar, idag var jag ensam i köket ett par sekunder och passade då på att sno en orange boll från borden. Den var hur kul som helst (saker man snor är alltid kul). Efter att ha sprungit runt och kastat med den ett tag började det kommer saft ur den. Världens första dreglande boll tror jag!


Makeover

Efter att ha gjort 10 olika headers i hopp om att någon skulle bli i rätt storlek (dom var i rätt storlek så mestadels av tiden gick åt till att svära över att det inte funkade) och sedan inse att det bara var att ändra storlek vid uppladdningen har nu denna bloggen fått nytt utseende. Fast är inte helt klart en, färgerna måste ändras och lite annat, men det är på g i alla fall.


Mer stadsträning

Idag har Auki för första gången varit ensam i bilen och det gick bra. Buren var i varje fall hel när jag kom tillbaka efter en liten stund och Auki låg lugnt ner.

Därefter har vi återigen varit inne i Borås och han skötte sig jättebra faktiskt. När jag stod och pratade med en tjej satte han sig faktiskt ner och väntade. Visserligen efter lite trams men mestadels av tiden satt han bakom mig och såg uttråkad ut. Misstänker att ingen tror på det men är faktiskt sant, jag blev förvånad själv.

Därefter tränade vi lite kontakt, lite inkallning och lite sitt kvar för att avsluta med att sicksacka oss fram mellan massa människor som väntade på bussen. Även det gick förvånansvärt bra, tack och lov är han inte så intresserad av att hälsa på människor som vi bara går förbi utan han valde att kolla på mig istället. Good, jag är nöjd sålänge han inte drar i kopplet. Blir nervös av att han går och stirrar på mig, fast är ju bra så får vänja mig.

Inne på mammas jobb försvinner dock det mesta av den lilla lydnad som finns. Då är han bara överlycklig över hur fantastiskt det är att få gå in, åka hiss, hitta mormor och allt annat.


Lång dag

Idag har det inte varit en lugn stund, men så är det när man är populär. Först väcktes jag alldeles för tidigt, måste säga att jag föredrar att vara den som väcker andra. Speciellt när det enda man skall göra är att åka bil flera mil. Fast när jag kom hem väntades frukost (en av dagens tre höjdpunkter) och lek i skogen. Därefter packades jag in i min bur, varför jag nu skall sitta i den. Mycket bättre om jag kan sitta där framme och hålla koll på vägen, litar inte på mammas bilkörning. Därför har jag vid tidigare tillfälle startat varningsblinkersen, bäst för alla. Till råga på allt så lämnades jag ensam i bilen, i buren så jag kunde inte ens hitta på dumheter. Annars hade man kunnat ha väldigt roligt ensam i en bil!

Resten av dagen har enbart varit skoj, i stort sett. Jag var och hälsade på mina uppfödare. Alltid roligt med människor som vill kolla på mig, hälsa på mig och som jag får hälsa på. Mamma däremot var måttligt intresserad av mig, det var bara massa gullande med de andra hundarna istället. Typiskt henne, där får man jobba för att få ögonkontakt när störningarna blir för stora. Därmed borde hon sluta klaga på mig. Jag fick i alla fall leka med en annan vovve, som visserligen inte var överförtjust. Fast är inte så noga, jag nöjer mig med att hoppa runt själv om de andra är tråkiga. Skulle dock inte påstå att morrningarna uppskattades.

Mer bilåkande och dagens andra höjdpunkt senare var det dags för staden. Det finns väldigt mycket att kolla på där och lukta på och smaka på. Fast mamma fick för sig att vi bara skulle vara på ett ställe och stå, bra idé. Vi ställer oss mitt på ett torg och ser fåniga ut istället för att gå runt och utforska stället. Sedan envisades hon med att stå och tjata med andra också, tur att jag kan underhålla mig själv ibland. Hann även med ytterligare ett besök på mormors jobb, gjorde även idag succé. As usual!


Kul dag

Igår när jag och mamma rundade hörnet på huset höll vi på att krocka med en stor fågel, närmare bestämt en fasan. Fast han försvann ganska så snabbt och fågelhund som jag är tänkte jag springa efter och kolla vart den tog vägen, fast kopplet stoppade mig så jag fick snällt gå efter. Det funkade väl, men jag hade velat gå lite närmare och leka lite kanske. Nu har jag tagit både fasanen och rådjuren på bar gärning i min trädgård, fast å andra sidan tycker jag det är kul med besök.


Idag har jag fått åka buss, spännande till att börja med men sedan ganska segt. I alla fall med tanke på att det tog över en timme. Däremot så var det fullt av trevliga människor, de sa hej då till mig när de gick ut, de satt och pratade sådär töntigt som bara människor gör och klappade på sina knän. Jättekul, fast mamma var som vanligt osocial av sig. Kan inte förstå detta!


Jag fick även spatsera runt i staden, mycket kul att kolla på och spännande saker. Fast roligast var allt att hälsa på mormor på hennes jobb, hon hade en jätterolig leksak i sitt rum. Med den i munnen fick jag också hälsa på hennes arbetskamrater. Det var superduperkul! Kanondag helt enkelt :)


Social träning

Idag har jag tagit med mig Auki och åkt buss samt gått runt inne i Borås. Han skötte sig väldigt bra faktiskt, låg mestadels och sov i bussen. Även om han hade lite (ganska mycket) svårt för att hålla sig på sin plats när människorna bredvid satt och gullade med honom, klappade på sina knän och annat. Han behöver liksom inte det för att bli glad, det klarar han så bra själv. Fast stora delar av tiden låg han och var lugn, så jag är nöjd.

Sedan var det då dags för staden, som vanligt tyckte han att det var ungefär det roligaste som kunde hända just då. I början va han allmänt brötig men sedan artade det sig. För att vara helt ärlig var det nog första gången han gick i kort koppel utan att dra inne i en stad. Förbi hundar, någon meter i från stora lastbilar, sitter snällt och väntar vid övergångsställen och så vidare. För att ni inte ska tro att han är den perfekta vovven (långt ifrån) så kan han inte gå med längre koppel utan att dra när vi inte är hemma och han gillar att stoppa in både det ena och det andra i munnen. Men det tar sig!

Sedan var det emellertid dags att klampa in på mammas jobb och hälsa på och där försvann väl den mesta uppfostran han visat prov på. Glädjen var däremot inte borta och han lyckades charma de flesta.

Hur som helst har han idag åkt buss, åkt hiss, gått i gallertrappor och gått på gallerramp.

Han är dessutom väldigt arbetssam, när man ska plocka in besticken i lådorna står han beredd och både öppnar och stänger som om han inte gjort annat. Numera tycker han det är tråkigt när det är klart till skillnad från innan då han tyckte det var tråkigt när jag gjorde det.


Bilder

Att välja ut ett fåtal bilder från 3 månaders tid är inte lätt eftersom jag fått hem världens finaste labbe ;) Konstigt va? Här kommer i alla fall några och fler lär visas i framtiden. Dessutom planerar jag att ge utseendet på den här bloggen ett rejält uppsving för just nu är det skitfult, men en sak i taget!


4 veckor


Första dagen hos mig


Utforskar trädgården


Gud, va liten och söt han har varit.


Lite smutsig


Kan man äta detta tro?


Blir det bra såhär?


Trött


Vatten


Har nu blivit stor.


Vacker vovve.

Man glömmer väldigt fort hur söt han var när han var liten och hur liten han varit. Nu väger han nästan fyra gånger så mycket som när han kom.


Vad kan han?

Till mångas besvikelse kan Auki inga trix som folk tycker är kul. Han kan inte high five, rulla runt, spela död eller något annat i den stilen. Utan han kan nyttiga saker, nästan i alla fall.

Från allra först början tränade vi mest på inkallning och att han skulle ta ögonkontakt om han ville ha godis, få leka med leksaken eller något annat. Det sysslade vi med ganska länge blandat med lite koppelträning.

Nu har han dock fått lära sig lite andra saker än hit och ögonkontakt. Jag har dock mest lärt honom saker som man kan ha lite nytta av (lat som jag är).

- Sitt - tills jag säger något annat. Dock har han vissa svårigheter ibland.
- Stanna
- Nej och varsågod - ibland stängs dock öronen vid första nejet, men vi jobbar på det.
- Loss
- Upp - när han ska upp på stenar och annat.
- Leta - både godis och saker.
- Han plockar upp saker som jag "tappar" när vi är ute. Märker han det inte letar han upp dem när jag ber honom. Fast eftersom han är nybörjare är de väldigt lätta att hitta när han ska leta.
- Apport
- Städa upp sina saker från golvet och lägga dem i en låda. (Det är här nyttan kommer in ;)) Fast han behöver fortfarande lite vägledning annars slänger han bara ur och i samma sak hela tiden.
- Öppna och stänga kökslådor

Det som egentligen är smidigt med att lära honom städa och öppna kökslådor är att jag aktiverar honom automatiskt. Plockar jag ur diskmaskinen får han öppna och stänga lådan, då tycker han att det är roligt. Istället för att vara kolla på. 

Det var väl allt han kan hittills.  


RSS 2.0