Dagis

Jag vill gå på dagis, det verkar jättekul! Idag var jag och pratade med lite dagisbarn, fast bara genom staketet såklart. Dom pratade gulligt med mig, jag fick pussa på deras händer, dom plockade gräs åt mig (visserligen fel sort så jag fick spotta ut det, men tanken som räknas) och jag pratade lite med läraren också. Alla var trevliga, skulle lätt kunna spendera några dagar där. Dom springer omkring där varje dag jag går förbi och inte nog med det, det bjöds på pannkakor. Fast självklart fick jag inte följa med in och äta utan fick snällt promenera vidare på min promenad. Typiskt!

Annars har jag inte gjort så mycket idag, sett rådjuren ett par gånger. Kul varelser, dom kan hoppa riktigt högt. Visserligen händer det inte så ofta, dom brukar mest stå och blänga på mig och mamma. Inte speciellt rädda dom inte. Fast varför skulle man vara rädd för mig? Jag som är så snäll!

En sak till förresten. Idag band mamma fast mig i ett träd med kopplet för att lägga ett litet godisspår åt mig. Sedan hämtar hon mig, jag går spåret och vi traskar vidare. Inte förrän jag ska kopplas märker hon att kopplet är kvar runt trädet. För att göra det ännu svårare så är vi sällan vid stigar utan mitt ute i skogen. Nåväl, gissa vem som fick leta koppel? Fast mamma påstår att hon såg det innan mig, men det tror jag inte ett dugg på. Måste bli mer ordning, fast skulle i och för sig inte klaga på att få gå lös hela vägen hem!


Kurs igen

I kväll var det alltså dags igen, vi var på kurs med hela två deltagare. Jag och en annan från Mjöbäck men har aldrig sett dom direkt. Fast dom hade sett oss flertalet gånger tydligen. Hur som helst så var det väldigt trevligt, jag fick nämnligen korv. Trodde aldrig att det skulle hända mig, inte en chans liksom. När instruktören gick i en ruta och släppte korvbitar kunde mamma inte säga att jag inte skulle få något så jag fick gå och nosa upp dom. Lyckan var gjord, därför var jag tvungen att vifta på svansen samtidigt och därmed hela kroppen. Dessutom stod den andra vovven nära så kunde inte riktigt bestämma om jag skulle äta korv eller hälsa på den.

Vi skall i alla fall träffas i skogen senare och vara där i flera timmar, ska bli kul. Fast hört att jag skall få göra massa uppgifter, varför kan man inte bara leka och ligga och tugga på en pinne en stund?


Kurser

Igår var jag på kurs igen med massa andra vovvar och mer eller mindre knasiga ägare. Det fjantas en hel del på det där stället, tror inte ens att min mamma är den värsta. Eller kanske förresten, man får ju skämas en hel del ibland.

Vi skulle visa att vi kunde ta oss ut ur bilen på ett bra sätt. Klart jag kunde det, inge problem. Sedan skulle vi träna på sitt kvar och det kunde jag också. Mamma gick runt och drog i kopplet och grejade men jag satt bara där, fanns ju annat som är roligare att kolla på än var hon tar vägen. Fast sedan fick vi låna en leksak och den var mycket roligare än dom jag haft innan. Då blev mamma lite mer intressant. Därfter skulle vi möta varandra och gå slalom mellan varandra och det kan jag ju också. Sist men inte minst körde vi en inkallning och behöver jag säga hur det gick?

I kväll är det på det igen, fast en aktiveringskurs. Spännande att se om jag kommer att lära mig något nytt då.


Ledarhundens dag

Precis som rubriken lyder är det ledarhundens dag idag. Dessa fantastiska hundar, tänk vad mycket dom hjälper sina synskadade förare! Att hundarna sedan är extremt duktiga och fokuserade gör ju inte saken bättre. Inte nog med att dom skall kunna gå i alla miljöer utan att bry sig, spatsera förbi hundar som gör utfall och hela tiden bara jobba med att stryra sin förare förbi hinder och så vidare. Jag tycker det är otroligt! Är avundsjuk på dom som får utbilda ledarhundar. Dom får ju se hundarna bli bättre och bättre och tillslut genomföra sitt arbete på ett strålande sätt. Inte bara en gång, utan om och om igen. Att dessutom veta vilken skillnad dessa hundar gör för sin förare gör ju inte saken bättre!

I Sverige finns det hur som helst ungefär 300 ledarhundar utspridda över landet. När jag tänker efter har jag nog inte sett en ledarhund ute i verkligheten på väldigt länge. Kommer dock ihåg när jag var mindre och kollade på en uppvisning där hunden skulle leda sin förare genom en hinderbana. Hunden hade inte sin bästa dag utan gick in i hinderna istället för runt. Fast så är det ju, dom är trots allt hundar och inga maskiner. Vanligaste raserna är labrador och schäfer. Skall jag vara helt ärlig undrar jag ibland varför man använder labradorer när Auki bråkar som mest, men det är ju tydligen ett lyckat koncept.

Hur som helst, ibland får man höra kommentarer om vilket tråkigt liv en ledarhund verkar ha och det är ju inte sant. Hur många hundar får alltid följa med sina ägare? Hur många hundar får gära det dom älskar halva dagarna? För det är bara hundar som gillar leda människor i selen som får bli ledarhundar. Dessutom lever en ledarhund ett vanligt hundliv också. Dom rastas och får springa lösa precis som vanligt. Alltså tycker jag att det verkar som ett perfekt hundliv som gör en väldigt stor nytta!


Simma

Idag råkade jag trilla i sjön. Trodde faktiskt att mamma skulle hålla emot i kopplet när jag lutade mig ut från bryggan men icke. Inte ens det klarar hon av. Hur som helst så var det väldigt svalkande i vattnet så jag tog några simturer. Det var kul, jag är ju gjord för att simma. Jag skulle allt vilja se mamma simma i samma tempo som mig, hon som påstår att jag är så klumpig. Hon hade inte haft en chans!

Idag fick jag också delar av min mat infryst i ett märgben. Blev allt lite besviken när det inte var någon märg i det, fast mat är ju inte helt äckligt det heller. Man får vara tacksam för det man får, det mesta smakar ju gott.


Design

Blev ingen jätteskillnad på designerna. Har ingen aning om hur jag vill göra den nya headern så valde att ha kvar den gamla så länge. Han är ju trots allt rätt söt på bildern. Annars är det lite färger och något typsnitt som är ändrat. Största skillnaden är dock menyn precis under headern där ni kan läsa lite information om olika saker. Klicka gärna och läs!


Hämnd

Det blir bara varmare och varmare ute nu verkar det som. Det innebär att vi gör saker på morgonen och på kvällen. Dagarna ägnas åt att slappa och träna lite trick då och då. Dessutom har jag fått klona klippna idag, fast det gör inte mig så mycket.

I skogen i morse fick jag vara lös och då sprang jag runt, runt som en galning. Mamma påstår att jag har damp men jag tycker bara att man skall passa på att röra på benen när man väk är lös. Jag råkade också bada i ett och annat dike, det ena lite lerigare än det andra. Fast ibland så blir avståndsbedömningen lite fel och då hamnar man i diket, inte mitt fel liksom. När mamma sedan kommer framspringande rytandes så måste jag springa några varv till för att lätta upp stämningen en aning. Hur som helst så ser jag till att vara väldigt lydig under tiden som jag springer runt. Kommer på alla inkallningar, jagar inte fåglarna, hoppar över dom flesta dikena och så vidare. Man måste väga upp galenskapen med lydighet, det gäller att ha det i balans.

När vi kom hem satte mamma igång vatten i vattenslangen och jag tyckte det var lite spännande att gå fram och nosa på den. Helt plötsligt börjar hon att spruta vattnet på mig! Det var jag inte med på kan jag säga. När man väl gjort sig fin genom att bada i dikena och rulla sig i sanden full av myror vill man ju inte att allt skall förstöras. Det är ungefär som att mamma skulle sminka sig och jag skulle slicka bort det direkt. Fast hon gör aldrig det så jag kommer få vänta länge på min hämnd!


Ben

I går hann jag inte skriva här, jag hade annat för mig. Först tvingades jag ut på långpromenad på morgonen. När jag väcker mamma är det ju för att jag vill ha mat, sitta på utetrappan och filosofera lite eller sno något från bordet. Inte gå långa promenader. Hur som helst så lämnade jag öronen hemma och energin tog jag med. Jag flängde omkring i kopplet, försökte rulla mig i dikena och kolla myror så klart. Jag hade i alla fall roligt även om mamma inte var som gladast!

Sedan åkte jag till Svenljunga och kollade så att statyerna skötte sig ;) Där spatserade jag runt ett tag för att sedan åka hem igen. Lite lugn och ro och därefter kom det massa människor hit. En jätteliten människa som bara låg och sprattlade och sa nee hela tiden när han inte sov. Lat va han, han sov hela tiden nästan. Dessutom fick han äta ofta, lite avvis faktiskt. Jag låg dock mest och tuggade ben, eller snarare gick omkring och lät alla hålla fast benet medan jag tuggade. Mycket enklare då och när det är många människor är det alltid någon som offrar sig!


Slit och släp

Idag har jag fått nosa, hälsa på konstiga statyer och passivitetstränat. Passivitetsträna är jag bra på om jag får säga det själv. Jag brukar ligga och kolla på alla människor och vifta lite på svansen ibland. Dessutom brukar dom flesta ha fåniga leenden på läpparna och utbrista saker som "Gud va söt du va". Och jag tror inte att dom pratar med mamma direkt.

I kväll fick jag leta upp ALL min kvällsmat. Smidigare att ha den i skålen, då slipper jag nosa i en kvart för att hitta allt i alla fall. Önskar att jag var någon liten pudel hos en gammal tant som matar mig med massa goda saker hela tiden. Det hade varit något, inget slit och släp. Bara ligga på soffan och äta bullar. Lite tråkigt i längden kanske, jag kan ju ha en tant att hälsa på några gånger varje dag och resten av tiden vara med mamma. Hade varit perfekt!

Nu skall jag nog gå och lägga mig hos moster ett tag, hört att det blir en lång dag i morgon med massa människor här hemma! Skoj, men jobbigt att få ännu fler att hålla koll på. Har ju fullt upp redan.


Te

I morse fick Auki leta efter te ute i trädgården och sedan i skogen. La också ut två stycken små påsar med kaffe i för att se om han visste vad han letade efter eftersom han fick börja med att lukta på en tepåse. Fast han fattade inte riktigt det, men det blev ingen belöning när han kom med kaffet så det lär väl komma. Sista påsen struntade han i i alla fall. Det märks att han tycker det är kul, när jag kommer in efter att ha gömt påsarna hoppar han mot dörren och vill ut fort. Idag spårade han till och med fram till platsen i skogen och började leta. Ganska förvånad över det faktiskt! Han struntade till och med i katten som satt precis bredvid och kollade på under övningen.

Därefter tränade vi lite lydnad och gick promenad. Det smidiga med att promenera runt här är att rådjuren är totalt orädda för mig och Auki. Därför har vi strålande tillfällen i att träna på att man inte får jaga rådjur och annat så det gjorde vi i dag. Gick bra, han kollar bara och ropar man så kommer han på inkallning. Skönt!


Ombyggnad

Tänkte köra med en påsk/vår header ett tag. Den ser väl ut att vara lite slarvigt gjort och inte speciellt komplicerat men jag tycker den är lite fin ändå. Planerar också att göra om bloggen mycket, men det kommer ske på en annan sida tills det är klart, då slipper denna vara rörig under tiden!

Idag har vi bara tränat lite trick och varit ute i skogen och tränat/lekt. Sedan har jag bestämt ett nytt trick som han skall lära sig så håller just nu på och planerar hur detta skall gå till!


Mindre mat

Precis som jag misstänkte åkte mamma ifrån mig idag. Fast först hann vi med att ligga och mysa i en halvtimme och sedan vara ute i skogen och leka. Det är kul, speciellt när man ska leta godis. Den övningen passar mig som handen i handsken. I och för sig görs det lite för sällan, då brukar jag stanna och bara glo på mamma i hopp om att hon faktiskt skall göra en inkallning så att det händer något kul. Funkar dock inte specielt bra, inte alls skulle man nästan kunna säga men skam den som ger sig!

Annars har jag varit på promenad, snott saker, hjälpt till att städa och ätiti märgben. På tal om det, nu börjar det tjatas om att jag börjar bli tjock. Eller att jag inte behöver bli större i alla fall. Dumheter, ett par kilo till hade minsann inte skadat. Inte om dom kommer i form av märgben. Tyckte att det var lite lite mat i matskålen i kväll, inte för att jag hinner reagera så mycket. Mat skall ätas snabbt så man inte blir besviken om det råkar vara lite för lite!

Jag får dessutom fixa alla mammas misstag. Om hon till exempel tappar sina strumpor på morgonen får jag plocka upp dom. Eller om hon tappar bestick när hon tar in disken får jag plocka upp dom. När hon sprider massa tygbitar i skogen får jag nosa upp dom och så vidare. Ska kräva någon form av lön. Fast det är roligt också, även om jag aldrig skulle erkänna det högt!


Vila

Jag har tydligen haft vila igår och nästan idag, bara för att jag har hostat lite. Allvarligt, jag är väl ingen liten meshund? Jag är faktiskt en stor och tuff labrador, vi tål väl lite! Hur som helst har jag hämnats med att hitta på massa bus idag! Jag har bitit sönder mosters blyertspennor, dragit ur all stoppning ur gosedjur, tuggat lite på grytlapparna och lite annat. Där ute sprang jag i lerdikena och åt saker som jag egentligen inte får äta! Man ska minsann inte låta sin vovve ha tråkigt, det får man äta upp.

I morgon ryktas det om att mamma skall åka iväg utan mig, det tänker jag förhindra. Jag vill väl också åka buss, det är ju skitkul! Man kan kolla på alla människor och många brukar sitta och prata löjligt åt mig. Lite fjantigt men ändå kul.


Lite trickfilmer

Här kommer lite filmer på Auki när han genomför några av sakerna som han har lärt sig! Filmerna får väl tala för sig själva. Förekommer nog ett och annat dubbelkommando och annat som inte borde vara där, men det bjuder vi på. Dessutom är sånt här bara på skoj, då behöver det inte vara enligt alla regler!

Detta klippet är från en fodervärdträff. Ner från brickan hänger ett ben, fast det var inte någon hund som var jätteintresserad. Tyvärr, hade blivit lite roligare då ;)


Senaste tiden

Här kommer lite bilder från vad vi haft för oss. Däremot har inte kameran använts så flitigt, därav inte så många bilder.


Auki och Viggo!


Trötta vovvar, fast Auki kan inte låta bli att pussas lite!


Söta


Bild fån fodervärdsträffen. Vi tränar på att "åka hiss".


Koppelinkallning på allmänlydnaden tillsammans med min syster. Maria tog nämnligen mest kort på en rottweiler som låg brevid.


Varmt

Idag är det varmt, alldeles för varmt tycker jag. En sak är säker, man skall inte vara en svart hund när det är sommarvärme och strålande sol. Fast i morse var det skönt så passade på att vara i skogen och leka då, nu tänker jag slappa fram till kvällen. Då kanske jag orkar göra något igen, fast bara kanske.

Ska kanske kräva att jag får ett kylrum, som ett kylskåp fast mycket större. Har nämnligen hört att antalet varma dagar inte kommer att bli färre utan fler och då gäller det ju att vara förbredd. Det borde man väl kunna kräva va? Djurägare skall väl göra det bästa för sina djur? Alternativt att bilen är igång hela tiden med AC så kan jag ligga där inne. Dock hört att det i längden kommer att bli ännu varmare ute då, så känns som en föga bra idé!


Kurs

Vi går nu en allmänlydnadskurs. Hittills har vi inte gjort något som vi inte redan gjort, mycket på fodervärdsträffarna. Däremot är det alltid bra att träna tillsammans med andra vovvar, gör ju allting hundra gånger svårare. Fast han är riktigt dukitg, under teorin sträcker han ut sig och sover även om dom andra hundarna skäller, ylar och så vidare. Det är skönt, kan man lyssna på vad ledarna säger i stället för att bråka med en uppspelt hund!

Idag gjorde vi koppelinkallningar och gick promenad utan att hundarna skulle dra. Auki drog inget i kopplet, fast kan bero på att vi gick först. Det blir ju helt klart enklare då, fast vi fick omkring på plan med dom andra hundarna både när jag höll i kopplet och när det släpade efter. Han börjar helt klart lugna ner sig lite jämfört när han var mindre.

Annars tränar vi på med det vanliga. Mycket inkallningar, leta upp saker, stanna, sitt kvar och så vidare. Sånt han behöver kunna för att vardagen skall funka smidigt. Sedan om han sätter sig brevid mig när han kommer på inkallning eller inte struntar jag i. Kan man alltid ta sedan, bara han kommer och tycker jag är kul är jag nöjd. Mer än nöjd! 


Bada

Igår hade jag en jobbig dag, massa nya saker. Eller saker som jag ansågs göra i alla fall. Först fick jag hålla koll när bilen vaxades, det är ju viktigt att det inte kommer några katter eller annat och förstör. Inget krävande jobb för bara synen av mig verkar skrämma bort dom (fattar inte varför). Därefter skulle jag gå ett spår för att hitta en leksak mitt ute i skogen. Helt okej, men är inte min grej att behöva koncentrera mig så länge. Om man går i koppel och mamma ropar så får man också leka med leksaken, mycket mer lättförtjänt än att nosa 100 meter först.

Därefter bjöds det på promenad och när jag skulle dricka i sjön bestämde jag mig för att plaska lite och lägga mig, ett av dom bättre besluten jag gjort. Då bestämde sig mamma nämnligen för att låta mig simma lite. Det var hur kul som helst! Jag fick apportera lite, precis det jag ska göra egentligen ju! Var inte så svårt, eller jo. Det var svårt att springa direkt till mamma, man ville ju ta ett glädjevarv först. Superkul, ännu bätter var det att rulla sig på grusvägen lite senare. Passar ganska bra i sandfärg om jag får säga det själv! Därefter var jag tvungen att kolla in, och smaka på, myrorna. Dom kryper upp på hela mig, fast avhjälps med en rullning. Nåväl, efter tre timmar ute i skogen var jag ganska trött. Så trött att jag råkade sova över kvällsmaten så den försenades med en halv timme. Katastrof egentligen, skall aldrig hända igen!


Fullt upp

Jag har inte tid att skriva här, är väldigt upptagen faktiskt. Det är fodervärdsträffar, allmänlydnadskurser och besök hela dagarna. Fast just nu är jag i och för sig upptagen med att äta ben.

Hur som helst, nu är det dags att åka till den stora gräsplanen och fjanta runt med andra hundar. Eller snarare på stort avstånd från dom andra vovvarna. Varför skulle man få ha kul? Fast jag fick prata med ledarna och efter att jag äntligen fick träffa någon trodde mamma att jag skulle vilja gå iväg och leka med henne. Aldrig, nya människor är bra mycket roligare i min värld. Man får ju passa på när det väl händer.

Annars är det ganska skönt att ha alla människor ifred, speciellt när alla ska ligga i en hög och sova. Viggo bara la sig närmast mamma hela tiden och när jag lyckades ta den platsen la han sig på mig. Det var för tungt så jag fick helt enkelt flytta på mig. Han är egoist tror jag minsann.


Viggo

Jag har inte hunnit skriva dom senaste dagarna för jag har haft en kompis här. Eller om man nu kan kalla en hund som mest morrar och hänger i ens skinn som kompis. Han heter i alla fall Viggo och är i stort sett gjord av bara muskler. Dessutom har han lika brett huvud som jag har midja, minst! Sedan tjatar han hela tiden också, man blir trött i öronen. I början blev man lite osäker eftersom det låter som om han dödar någon när han leker. Sedan när jag varit med ett tag blev jag minsann tuffare. Jag både puttade på honom och bet lite i örat. Vi hade kul i alla fall.

Han hade hur som helst vissa konstiga saker för sig. Han tyckte till exempel att det var väldigt spännande att kolla på människorna när dom åt. Jag kan lista upp ungefär tusen saker som är roligare. Varför stå och kolla liksom? Man blir ju bara sugen på det dom äter. Sedan blir det tjatigt i längden, det är ju samma rörelser hela tiden och det tar super lång tid. Fattar inte att det kan ta sån tid. Ett råd är ju att sluta med metallsakerna och äta direkt från tallriken, skulle korta ner tiden massor. Tycker faktiskt att max 3 minuter borde ägnas åt att äta, mer behövs inte.

Åter till Viggo, han är i möblerna också. Det får man väl inte, eller? Jag har lärt mig att det är förbjudet i alla fall. Dessutom ska han ligga under täcket och ha täcke på sig ute. Mes, en riktig hund behöver inget täcke. Speciellt inte när det är 20 grader i rummet. Tar ju lika lång tid för honom att komma ut genom dörren som människorna. Själv går jag bara ut, utan massa kläder.

Sedan skall han alltid vara närmast mamma. När jag lagt mig där kom han och tryckte sig emellan.

Fast han är kul, vi har väldigt roligt tillsammans hela tiden.


Slarviga varelser

Människor är slarviga av sig, det ligger skräp överallt. Jag har tagit på mig uppgiften att hålla rent på våran gata men jag tror aldrig att jag kommer bli klar. Ett evighetsprojekt helt enkelt. Jag brukar plocka upp något på vägen hem och bära det till soptunnan där mamma slänger det. Problemet är ju att jag inte kan ha hur många burkar som helst i munnen, jag kan bara ha en. Därför tror jag aldrig att jag kommer bli klar faktiskt.

Jag försöker också städa upp skogen från bajs. Folk hänger ju upp lappar om att det ligger för mycket på marken. Nu tänker jag inte äta hundbajs men allt annat och döda djur också. Fast då får man bara skäll, mina tjänster är inte uppskattade helt enkelt. Bara om jag kollar mamma i ögonen samtidigt som vi går eller sitter stilla, så är man duktig minsann. Konstigare kan det knappt bli.


Tråkig

Denna veckan har Auki tyckt att jag varit dryg och tråkig. Jag har tyckt att han varit dryg och tråkig. Det är han faktiskt ibland, minsta kommando skall det tjafsas om och är han i skogen skall det bara ätas bajs. Apprterar man kan han liksom stanna i farten för att äta, ska han leta kottar letar han annat och så vidare. När han sedan smet iväg för att äta något dött djur (av innehållet mellan tänderna att dömma) då önskade jag att hundar fattade det där med bestraffning efteråt. Då hade jag minsann bundit fast honom i ett träd och gått där ifrån, fast det var ju liksom ingen idé. Istället trögade vi oss hemåt, för han är nämnligen inget stort fan av koppelpromenader så man får liksom dra med honom lite.

Nu är vi i alla fall kompisar igen. Han gör lite annat än letar saker att äta, han hänger med på promenader lite glatt i alla fall och han ligger i knät och sover. Precis som det skall vara.


RSS 2.0